Julkaisupalvelut

Bookmark and Share

Viittaaminen sähköisiin dokumentteihin

Tietoisku 31.3.2000

Ville Varjonen

Oulun yliopiston kirjasto

3.12.2001

Versio 2 korvaa version 1.12.

Kommentit, korjaukset ja ehdotukset voi lähettää osoittella: vili@cc.oulu.fi

Tiivistelmä

Viittaaminen sähköisiin julkaisuihin tapahtuu samoin kuin painettuihin, "tavallisten tietojen" lisäksi on ilmoitettava: viestintyyppi, viittamisen ajankohta, saatavuus ja verkko-osoite (URL).

Viittauksen kohde on identifioitava niin, että se pystytään löytämään, vaikka sen alkuperäinen verkko-osoite olisikin vaihtunut. Pelkän osoitteen (URL) käyttäminen lähdeviitteissä ei ole koskaan riittävää.

Taustaa

Lähdeviitteiden ideana on dokumentoida mahdollisimman yksikäsitteisesti ja vaivattomasti tutkimuksessa käytetyt lähteet. Sähköiset dokumentin monimuotoisuudessaan aiheuttavat oman ongelmakenttänsä. Painetuissa julkaisuissa on lähes aina tarvittavat tunnusmerkit lähdeviitteiden tekemiseen, sähköisten dokumenttien kohdalla tilanne on vaihtelevampi.

Tässä lyhyessä esityksessä pitäydytään todennäköisimmissä viittauskohteissa, sähköisissä (verkko)sarjajulkaisuissa ja (verkko)monografioissa. Ohjeita CD-ROM, sähköposteihin tai muihin vastaaviin vittaamisesta löytyy lisätietoja kohdassa luetelluista julkaisuista.

Ongelmana elektronisiin (verkko)lähteisiin viittaamisessa on dokumentin osoitteen antaminen. Usein dokumentti on saatavissa useista eri lähteistä, sillä voi olla oma (kustantajan) kotisivu, se on hankittavissa erilaisten julkaisuntarjoajien kautta jne. Periaatteessa on aina ilmoitettava kyseiseen julkaisuun viitatessa se osoite, mistä sen itse hankki, vaikka se ei olisikaan julkisesti (maksutta) saatavissa oleva.

Esimerkki: Advances in Applied Mathematics, eri osoitteet

     http://dx.doi.org/10.1006/aama
     http://www.academicpress.com/aam
     http://www.idealibrary.com/links/toc/aama

Ja OULAssa on "vanhentuneet"

     http://www.idealibrary.com/cgi-bin/links/toc/am
     http://www.europe.idealibrary.com/cgi-bin/links/toc/am

Viralliset SFS-standardit SFS 5342 Kirjallisuusviitteiden laatiminen ja SFS 5831 Viittaaminen sähköisiin dokumentteihin tai niiden osiin määrittelevät lähdeviitteiden sisällön ja muodon. (Välimerkkien ja muiden typografisten keinojen käyttäminen on yleensä määritelty julkaisusarjojen ohjeissa)

Suurin ongelma elektronisiin (verkko)julkaisuihin viittaamisessa on osoitteiden URL (Uniform Resource Locator) pysyvyys tai paremminkin pysymättömyys. Dokumentti voi elinkaarensa aikana sijaita useissa eri osoitteissa ja tietyssä osoitteessa voi olla useita eri dokumentteja. Keskeistä onkin pyrkiä käyttämään pysyviä URL:ja; jos dokumentti on kerran sijoitettu tietyyn osoitteeseen, sen tulisi käyttää samaa osoitetta koko elinkaarensa ajan.

Useimmat palvelut on toteutettu erilaisilla tietokantaratkaisuilla ja selaimessa näkyvä URL voi olla ainutkertainen ja muuttua joka hakukerralla. Aina kannattaa tarkastaa palveluntarjoajan ohjeet dokumenttien linkittämisestä. Luonnollisesti viitteen on sisällettävä tarvittavat tiedot lähteen löytämiseksi, vaikka sijaintitieto (URL) olisikin muuttunut.

URL (Uniform Resource Locator) sijasta voidaan käyttää myös URN (Uniform Resource Name) -käytäntöä, jonka avulla dokumentti (resurssi) voidaan identifioida yksikäsitteisesti ja pysyvästi (vertaa ISBN). URN ei kerro suoraan nimeämänsä resurssin sijaintia, vaan tarvitaan erilleinen resoluutiopalvelu, joka sisältää tiedon URNin nimeämän resurssin sijainnista (URL).

Usein sama dokumentti onkin saatavissa useista eri paikoista (URL) ja kehittynyt resoluutiopalvelin osaa valita käyttäjän kannalta sopivimman sijainnin. Luonnollisesti yhdellä resurssilla voi olla useampia URNeja, mutta URN viittaa aina yhteen tiettyyn resurssiin. URL kertoo ainoastaa resurssin sijainnin, joten on mahdollista, että tiettyssä osoitteessa oleva resurssi muuttuu.

URI-perheestä tarkemmin: URI, URN ja URL. Dokumenttien nimeäminen ja paikantaminen

Tässä esityksessä käytetään esimerkkinä IDEAL-palvelun linkitysohjeita.

Viittaaminen sähköisiin dokumentteihin

Käytännössä erona painettuihin lähteisiin verrattuna ovat seuraavat pakolliset tiedot:

  1. Viestintyyppi

    Joka voi olla esimerkiksi jokin seuraavista:

    • verkkodokumentti
    • CD-ROM
    • online
    • verkkolehti
    • WWW
    • optinen levy
    • atk-tallenne
    • sähköposti
    • e-mail

    Käytettäviä viestintyyppien nimiä ei ole määritelty tarkasti, joten verkkodokumentti tai verkkojulkaisu ovat esimerkiksi mahdollisia nimiä. Verkkojulkaisun ja -dokumentin erona voisi pitää seuraava: verkkojulkaisua käytetään, kun kyseessä on selvästi jonkin tahon (muu kuin tekijä itse) julkaisema teos. Verkkodokumenttia voidaan käyttää, jos julkaisujasta on epävarmuutta. Julkaisu on siis "virallisempi" kuin dokumentti.

  2. Päivitysaika/muuttamisaika

    Milloin dokumenttia on viimeksi muutettu

  3. Viittaamisen ajankohta (pakollinen verkkodokumenteille)

    Milloin dokumenttiin viitattiin.

  4. Saatavuus ja verkko-osoite (pakollinen verkkodokumenteille)

    Mista ja miten dokumentti on saatavissa. Protokolla ja osoite

Yllämainitut tiedot ovat pakollisia, jos ne ovat löydettävissä itse dokumentista tai sen pakkauksesta.

Erillisteokset

Seuraavassa on lueteltu SFS 5831n mukaiset pakolliset tiedot (Jos ovat tiedossa) viitatessa erillisteoksiin:

  1. Tekijä: vastuuhenkilö tai -yhteisö
  2. Dokumentin nimi/otsikko
  3. Viestintyyppi
  4. Laitos (versio)
  5. Julkaisupaikka
  6. Julkaisuaika
  7. Pävitysaika/muuttamisajankohta
  8. Viittaamisen ajankohta (Verkkodokumentit)
  9. Saatavuus ja verkko-osoite
  10. Standardinumero

Esimerkki 1.

Tekijä. Nimeke. [verkkodokumentti/CD-ROM/online/verkkolehti/WWW/optinen levy/atk-tallenne/sähköposti/e-mail]. 2 korjattu painos. Julkaisupaikka, 1997- , [11.11.1999] Saatavissa: URL. ISBN/ISSN.

Esimerkki 2.

Rissanen, Lea. Vanhenevien ihmisten kotona selviytyminen. Yli 65-vuotiaiden terveys, toimintakyky ja sosiaali- ja terveyspalvelujen koettu tarve. [Verkkojulkaisu]. Oulu: Oulun yliopiston kirjasto, 1999. [Viitattu 15.12.1999]. Saatavissa: http://herkules.oulu.fi/isbn9514254414/. ISBN 951-42-5441-4.

Esimerkki 3.

Rissanen, Lea. Vanhenevien ihmisten kotona selviytyminen. Yli 65-vuotiaiden terveys, toimintakyky ja sosiaali- ja terveyspalvelujen koettu tarve. [Verkkojulkaisu]. Oulu: Oulun yliopiston kirjasto, 1999. [Viitattu 15.12.1999]. ISBN 951-42-5441-4. Väitöskirja. Julkaistu painettuna Acta Universitatis Ouluensis Series D Medica 560. Oulu: Oulun yliopisto. Saatavissa: http://herkules.oulu.fi/isbn9514254414/ ISBN 951-42-5440-6. ISSN 0355-3221.

Esimerkki 4.

Varjonen, Ville. Viittaaminen sähköisiin dokumentteihin [Verkkodokumentti]. Oulu: Oulun yliopiston kirjasto, 1999 [Viitattu 15.12.1999]. Saatavissa: http://herkules.oulu.fi/vili/viittaus/

Kokonaiset sarjajulkaisut

Seuraavassa on lueteltu pakolliset tiedot viitatessa (kokonaiseen) sähköiseen kausijulkaisuun:

Esimerkki 5.

Oulun yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnan elektronisia julkaisuja. [WWW] Oulu: Oulun yliopiston kasvatustieteiden tiedekunta, 1998- [Viitattu 15.12.1999]. Saatavissa: http://herkules.oulu.fi/issn14558025/. ISSN 1455-8025.

Sarjajulkaisun osa

Pakolliset osat:

Esimerkki 6.

Viittaus painettuun:

Talvensaari-Mattila A, Apaja-Sarkkinen M, Höyhtyä M, Westerlund A, Puistola U & Turpeenniemi-Hujanen T (1999) Matrix metalloproteinase-2 immunoreactive protein appears early in cervical epithelial dedifferentiation. Gynecol Oncol. 72: 306-311

Viittaus sähköiseen:

Talvensaari-Mattila A, Apaja-Sarkkinen M, Höyhtyä M, Westerlund A, Puistola U & Turpeenniemi-Hujanen T (1999) [WWW] Matrix metalloproteinase-2 immunoreactive protein appears early in cervical epithelial dedifferentiation. Gynecol Oncol. 72: 306-311. Available from: http://extra.idealibrary.com/production/gyno/1999/72/3/gyno.1998.5157/5157a.pdf ISSN: 0090-8258.

Talvensaari-Mattila A, Apaja-Sarkkinen M, Höyhtyä M, Westerlund A, Puistola U & Turpeenniemi-Hujanen T (1999) [WWW] Matrix metalloproteinase-2 immunoreactive protein appears early in cervical epithelial dedifferentiation. Gynecol Oncol. 72: 306-311. Available from: http://www.idealibrary.com/links/artid/gyno.1998.5157 ISSN: 0090-8258.

Esimerkki 7.

Järvelä, Sanna. What are the possibilities of technology in learning? Sanna Järvelä & Esa Kunelius (eds.) Learning & Technology - Dimensions to learning processes in different learning environments [WWW]. Oulun yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnan elektronisia julkaisuja 1. 1998 Oulu: Oulun yliopiston kasvatustieteiden tiedekunta, [Viitattu 15.12.1999]. Saatavissa: http://herkules.oulu.fi/isbn9514248104/. ISBN 951-42-4810-4 ISSN 1455-8025 .

DOI - Digital Object Identifier

DOI on yksikäsitteinen ja pysyvä tunniste esimerkiksi artikkelin identifiointiin. DOI on siis URN, joka tarvitsee jonkin resoluutiopalvelimen taustalleen.

Mukana ovat: http://www.doi.org/idf-member-list.html

Tämä palvelu on nykyisin toteutettu The Handle System avulla. The Handle system on eräs menetelmä pysyvien tunnisteiden (handle) antamiseksi, käsittelemiseksi ja "ratkaisemiseksi".

Periaate on seuraava:

  1. Kun esimerkiksi selain "kohtaa" "handlen" vaikkapa DOI:n, HTML-dokumentin linkissä, se lähettää "handlen" Handle Systemiinin ratkaistavaksi. Tämä voi tapahtua joko selaimessa tai proxy-palvelimella.
  2. Varsinainen Handle System koostuu kokoelmasta erilaisia palveluita, jotka voivat olla hajautettuja eri palvelimille. Global Handle Registry-niminen palvelu vastaa kaikkien näiden muiden palveluiden sijainnin ja toiminnan tuntemisesta ja kaikilla hajautetuilla palvelimilla on tietysti pääsy Global Handle Registryyn. Tämä mahdollistaa kyselyn kohditamisen aina oikealle palvelimelle, joka osaa ratkaista annatun handlen. (Tämä on tietysti käyttäjälle näkymätöntä.)
  3. Jokainen "handle" voidaan liittää yhteen tai useampaan reusrssiin, erilaisiin versioihin ja eripaikoissa sijaitseviin resursseihin. Käytettävästä ohjelmasta riippuen saadaan palautettua haluttu sijainti/muu tieto.

Esimerkki 8. The Handle System ja sen käyttö

Käyttö suoraan selaimella:

Tarvitaan plugin selaimeen: http://www.handle.net/resolver/index.html

Esimerkkejä: http://www.handle.net/resolver/hdl_test.html

Käyttö proxy-palvelimen kautta:

DOI-osoitteen eteen lisäätään proxy-palvelimen nimi: http://dx.doi.org/

Esimerkki 9.

Talvensaari-Mattila A, Apaja-Sarkkinen M, Höyhtyä M, Westerlund A, Puistola U & Turpeenniemi-Hujanen T (1999) Matrix metalloproteinase-2 immunoreactive protein appears early in cervical epithelial dedifferentiation. Gynecol Oncol. [WWW] 72: 306-311. Available from: http://www.idealibrary.com/links/artid/gyno.1998.5157 ISSN: 0090-8258 DOI: 10.1006/gyno.1998.5157

Osoitteessa http://dx.doi.org/ toimii DOI resoluutiopelvelu. antamalla osoitteeksi esimerkiksi http://dx.doi.org/10.1006/gyno.1998.5157 päästään suoraan ko. artikkeliin (mikä ko. palveluun on käyttöoikeus.)

Lyhenteet:

DOI
Digital Object Identifier http://www.doi.org/
HTTP
Hypertext Transfer Protocol Overviw. http://www.w3.org/Protocols/
ISBN
International Standard Book Number http://www.lib.helsinki.fi/julkaisuala/isbn/index.htm
ISSN

International Standard Serial Number http://www.lib.helsinki.fi/julkaisuala/issn/index.htm

Uniform Resource Identifier URI
Katso: URI
Uniform Resource Locator URL
Katso: URL
Uniform Resource Name URN
Katso: URN
URI

URI Uniform Resource Identifier

Yhdenmukainen resurssin tunniste. Käytetään jonkin resurssin (dokumentin) nimeämiseksi (URN) ja sijainnin ilmoittamiseksi (URL).

http://www.ietf.org/rfc/rfc2396.txt

Naming and Addressing: URIs, URLs, ...

Katso myös: URL, URN.

URL

URL Uniform Resource Locator

Yhdenmukainen resurssin paikannin. Käytetään jonkin resurssin (dokumentin) fyysisen sijainnin ilmoittamiseksi.

Katso myös: URI, URN.

URN

URN Uniform Resource Name

Yhdenmukainen resurssin nimi. Käytetään jonkin resurssin (dokumentin) nimeämiseksi yksikäsitteisesti ja pysyvästi.

Katso myös: URL, URI.

Lisätietoja

Painetut

SFS 5342. Kirjallisuusviitteiden laatiminen. Helsinki: Suomen Standardoimisliitto, 1992. 2 p.

SFS 5831. Viittaaminen sähköisiin dokumentteihin tai niiden osiin. Helsinki: Suomen Standardoimisliitto, 1998.

Heinisuo, Rami; Ekholm, Kai. Elektronisen viittaamisen opas. Jyväskylä: Jyväskylän kirjasto, 1997. 40s. Jyväskylän yliopiston julkaisuja n:o 40. ISBN 951-34-0881-7, ISSN 0358-7541. Lisätietoja saatavissa: http://www.jyu.fi/library/julkaisut/elvi/mainos.html

Elektroniset

Electronic reference formats recommended by the American Psychological Association. (2000, August 22). Washington, DC: American Psychological Association. Retrieved August 29, 2000, from the World Wide Web: http://www.apa.org/journals/webref.html [Changed 2012, December 17] Available from: http://www.onlinebachelordegreeprograms.com/apa-style-guide-for-psychologists/

ISO 690-2, Bibliographic references to electronic documents. Excerpts from International Standard ISO 690-2. [WWW] 1998. [Viitattu 27.3.2000] Saatavissa: http://www.nlc-bnc.ca/iso/tc46sc9/standard/690-2e.htm

IFLANET. Library & Imformation Science: Citation Guides for Electronic Documents. [WWW]. [2000] [Muutettu 21.3.2000] [Viitattu 24.11.2000] Saatavissa: http://www.ifla.org/I/training/citation/citing.htm

Greenhill, Anita (Ed.) Electronic References & Scholarly Citations of Internet Sources. [Verkkodokumentti] 1999. [Viitattu 15.12.1999] Saatavissa: http://www.spaceless.com/WWWVL/

Elektronisten dokumenttien merkitseminen lähdeluetteloon. [Verkkodokumentti] Helsinki: Teknillisen korkeakoulun kirjasto, 1999. [Viitattu 15.12.1999] Saatavissa: http://www.hut.fi/Yksikot/Kirjasto/Informatiikkakurssit/Tietoiskut/e-viite.html

IDEAL®Links Guidelines. [Verkkodokumentti]. 1999. [Viitattu 15.12.1999] Saatavissa: http://www.apnet.com/www/ideal/linkgide/links.htm

International DOI Foundation. The Digital Object Identifier [WWW]. 1999 [Viitattu 15.12.1999] Saatavissa: http://www.doi.org/

Lehtonen, Kari. Internet-lähteisiin viittaaminen. [WWW]. 1997. [Viitattu 27.3.2000] Saatavissa: http://www.hit.fi/~lehtonen/intlviit.html

Päivitetty 17.12.2012 | Webmaster